Lär dig läsa den besvärliga INCI listan

Posted by Elisabeth Gudmundson on

Uma Bazaar lär dig läsa INCI listan

Vi gillar försiktighetsprincipen och undviker ämnen som kan vara farliga. Dessa ämnen undviker i schampo. Många av de vanliga ingredienserna i våra hårvårdsprodukter är skadliga för hår och hårbotten. 

Sulfater
Sulfater är vanliga ingredienser i schampo, men de torkar ut håret och är irriterande för huden.                          
Undvik: Ammonium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Natriumlaurylsulfat, Sodium Alkyl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS) (SLS kan ibland finnas i balsam, men då som emulgeringsmedel och i mycket små mängder)

Silikoner
Silikoner gör håret glansigt och mildrar effekten av de vanliga aggressiva tensiderna. Silikoner lägger sig som en hinna på hårstrået och kan vara svåra att tvätta bort utan sulfater. Silikoner framställs industriellt av kisel, är svåra för naturen att bryta ner och kan omvandlas till siloxaner. En enkel tumregel är att silikoner oftast slutar på –cone, -conol eller -xane      
Undvik: Amodimethicone , Cyclohexasiloxane, Cyclomethicone , Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Dimethicone copolyol, Dimethiconol, Phenyl Trimethicone, Polysilicone-9                                                           

Silaxaner
Silaxaner är under utredning, ämnen med liknande egenskaper har mycket högre krav på sig. Detta utnyttjas av kosmetikföretagen som använder oerhörda mängder. Du hittar dem i innehållslistan i ord som slutar på – silaxone.
Undvik: Cyclotetrasilaxone, cyclopentasilaxone, cyclohexasilaxone, drometrixolne trisilaxone                                                                                                                              
Mineraloljor
Mineraloljor framställs, precis som bensin och asfalt, från fossil råolja. De är petroleumprodukter som bildar en plastig hinna på hår och hud. Dessa kan vara svåra att tvätta bort utan sulfater, och dessutom kan användning av dessa på huden leda till ett beroende eftersom hudens egen fettproduktion störs. Vissa upplever dock inte besvär, en del upplever dessutom positiva effekter av mineralolja eftersom hinnan kan ge en skyddande effekt på huden. Det finns ett samband mellan mineraloljor och autoimmuna sjukdomar som MS, RA (reumatoid artrit) reumatism och fibromyalgi.    
Undvik: Det finns 900 undergrupper så undvik innehåll med: Petroleum, Paraffin, Paraffinum, Vaselin,  ingår i ordet, samt: E 905, Ozokerit, Isododecane, Isohexadecane, Isoeicosane, Medicinsk vitolja, Mineral Oil, Mineralolja, Polyisobutene.                                                                                                                         
Alkoholer
Alkoholer är uttorkade. Det finns även fettalkoholer, som däremot är bra för håret, exempelvis cetyl alcohol, cetearyl alcohol och stearyl alcohol.
Undvik: Alcohol denat, Denaturated alcohol, Etanol , Isopropyl alcohol, SD alcohol

Parabener
Parabener används som konserveringsmedel i en del skönhetsprodukter och är hormonstörande. Vissa parabener anses farligare än andra och är förbjudna. 
Undvik: Etylparaben, Propylparaben, Metylparaben, Butylparaben, Bensylparaben                                                                                                          

PEG
PEG utvinns ur cancerframkallande ämnen i tunga kemiska processer, genom att man låter etylenoxid reagera med vatten under inverkan av en katalysator. Etylenoxid är giftig, cancerogen och explosiv och kräver mkt stränga säkerhetsåtgärder. Föreningarna oxideras väldigt lätt när de kommer i kontakt med luft. Då kan det bildas formaldehyd o något som kallas peroxider som är allergiframkallande.

Den vanliga skumbildaren natriumlaurylsulfat kan irritera huden, men tillsätts PEG förening känns det inte eftersom den har en smärtlindande effekt. De betraktas som milda och ogiftiga och vissa är godkända i produkter som märkts med Bra Miljöval, BDIH och Soil Association.

Varningslampa för: PEG; PPG, BHA, DEA, MEA, MDBGN, MCI/MI, EDTA.

Text: Elisabeth Gudmundson

Källor: Badskumt av Katarina Johansson