Det där med skinn- och veganskor

Posted by Elisabeth Gudmundson on

Idag fick vi en leverans av höstskor från spanska Neosens. Skor av skinn är en knepig historia. Jag tror att vi alla kan vara överens om att fulproduktionen i Asien bör förändras eller allra helst förbjudas. I fulproduktion används metaller i garvningen och infärgningen av skinnet i anläggningar som inte ens borde kunna kallas fabriker och vattnet släpps ut, utan att renas. I värsta fall släpps sexvärt krom, arsenik och bly från garverierna, där skinnen behandlas, ut direkt i den lokala floden som lokalbefolkningen använder som badplats och därmed kommer i kontakt med.

Du har säkert koll på att arsenik och bly är farligt för hälsan. Om du har sett filmen om Erin Brockovich vet du hur farligt sexvärt krom är och HUR viktigt det är att produktionen sker i slutna system, dvs att vattnet renas innan det släpps ut. Om du inte redan följer Erin i sociala medier, tycker jag att du ska börja omgående.

Vi har sedan starten eftersträvat att sälja skor i vegetabiliskt garvat skinn. Eftersom hållbarhet är en skala av nyanser har jag lärt mig och viss kemikalieanvändning ska vägas mot lägre vattenförbrukning. Flera hållbara märken har gått ifrån vegetabiliskt garvat skinn till semivegetabiliskt eftersom det då inte går åt betydligt mindre vatten. 

I nedan artikel diskuteras olika aspekter av skinnindustrin.  https://www.forbes.com/sites/oliviapinnock/2019/05/10/what-is-metal-free-leather-and-why-are-brands-promoting-it-as-sustainable/?fbclid=IwAR0KvVKGwEizzWqlieHr5VY6aqA452t5zvJPNXDlYcJ3rziYGDl6etei9ag#42f5354a517b

Vi får ofta frågan om vi kan ta in fler veganalternativ. Veganska alternativ som håller mer än några veckor är oftast uppblandade med någon plast som är mer eller mindre skadlig, förvånansvärt ofta PVC, något vi absolut inte vill ha in i våra lokaler. Detta diskuteras mer här, där ett av de veganska märkena blir granskade och ifrågasatta https://theecologist.org/2019/sep/24/eco-fashion-brand-exaggerated-green-credentials?

Vi har genom åren testat några veganska alternativ och bäst gillar jag ekobomull i sneakers. Eller skinn. Så länge som skinn finns som en restprodukt från matindustrin, så är det i mina ögon ett av de bästa alternativen.
Neosens använder europeiska skinnproducenter som använder garverier som följer EU´s regler. Neosens skinn möter även tyska regler, som är de högsta inom EU. 

Neosens ägs av samma ägare som El Naturalista och produceras i samma fabrik i Rioja, Spanien. Nu ligger modellerna vi fått in i webbshopen: https://www.umabazaar.com/collections/neosens


ps. People Trees grundare underbara Safia Minney har startat ett nytt skomärke som gör helschyssta sneakers. Vi kommer att få in en liten sändning inom kort, är de lika bekväma som de är schysst producerade kommer fler till våren. Mer om det inom kort. ds.